Att odla förändring med utsatta EU medborgare

Efter ett långt sökande har vi hittat två rumäner som både ville och hade möjlighet att komma och odla här med oss på Sundet. Milian och Helena har jobbat hårt för att vända jorden, rensa kvickrot och så frön. I torsdags bad vi tillsammans att Gud ska välsigna arbetet och att det ska bli till god skörd. Förhoppningen är att Milian och Helena ska kunna sälja grönsakerna till Nordansmak restaurang och butik här i Luleå för att få pengar till deras familj i Rumänien. Nu är det bara att vattna, rensa ogräs, gallra och fortsätta att be tills det är dags att skörda. Under sommaren bor Milian och Helena här på Sundet och sköter om deras egna odlingsmark.
Denna idé med att ge odlingsmark och husrum till hemlösa utsatta rumäner i Luleå har varit i våra tankar i flera månader och även år. För tre år sen när vi började bjuda de som tiggde på gatorna i Luleå att komma till EFS-kyrkan för att äta och duscha förstod vi att denna gästfrihet inte löser situationen för våra vänner som kommer från svår fattigdom. Vi måste se till de akuta behoven av mat och kläder, men vi kan inte stanna där. Under åren har många engagerat sig i Luleå för att hjälpa de utsatta rumäner som finns här och vi har även startat ett vinterhärbärge så att våra vänner kan sova varmt och tryggt om nätterna. Detta har varit mycket viktigt för många personer.
Vi ställer oss nu frågan: vad är nästa steg i detta arbete? Hur skapar vi förändring?  Förändring måste förstås ske på många plan: i enskilda personers liv men också i vårt samhälle och i EU. Vi behöver förändring i politiken men vi behöver även själva göra vad vi kan för att förändra de orättvisor vi ser i världen, med hoppet om att våra handlingar kan påverka.
Detta hoppas vi kan vara ett litet steg till förändring (eller ett frö till förändring!) Ett steg mot att skapa arbete för våra vänner som lever i utsatthet men också att odling mer grönsaker för Luleås invånare.
Tack till alla som har stöttat projektet! Fortsätt att be för Milian och Helena och de små frön som de har sått!